31 Mart 2022 Perşembe

İletişimle İlgili Ürünlerimiz

 

İletişimin dört temel unsuru olan ben dili, empati, nezaket sözcükleri ve beden dili konularını aramızda paylaştık ve öğrencilerimiz bu konularla ilgili ürünler ortaya koydular. Şiirler ve yazılar yazdılar, resimler yaptılar, videolar hazırladılar. Bu ürünleri yeni öğrendikleri web2.0 aracı olan Padlet'e yükledik. Dijital bir pano olarak düşünebileceğimiz bu araca yüklenen tüm ürünleri hem öğrencilerimiz gördü, hem de proje üyelerimizin dışındakiler. Böylece iletişimle ilgili temel bilgilerin daha iyi pekişeceğini, bu unsurlara özen gösterdiklerinde daha iyi ilişkiler kuracaklarını düşünüyoruz. Öğrencilerimizin çalışmalarını aşağıdaki linke tıklayarak görebilirsiniz.




Hale ŞAHİN /Kozlu Kocatepe İlkokulu / Arkadaşlığın Gücü Sınıfı
Empati




Neşe YILDIRIM/ Ergenekon ilkokulu / sevimli balıklar sınıfı








Hatice Kurttekin/ Kozlu Kocatepe İlkokulu/ Kitap Kurtları Sınıfı


Ayşın SATICI/Ergenekon İlkokulu/Deniz Yıldızları Sınıfı/3-E







29 Mart 2022 Salı

ARKADAŞLIK BİLEKLİKLERİMİZ

Öğrencilerimize bu ay yaptığımız etkinlik anketi sonucuna göre "Arkadaşlık Bilekliği" yapma  daha çok oy alarak seçilmiş oldu. Üzerinde çalıştığımız konuyla ilgili öğrencilerimizin birer somut ürün oluşturmalarını önemsiyoruz. Çünkü bu ürünler, konuştuklarımızı hatırlamaları için anlamlı oluyor.  Bu etkinlikle, öğrencilerimizin iletişim ve arkadaşlıkla ilgili bilgileri, bileklikleri aracılığıyla hatırlamalarını hedefledik. Yaptıkları bilekliklerin birini kendilerine, birini ya da birkaçını da arkadaşlarına hediye etmelerini istedik. Böylece hem arkadaşlık konusunda daha fazla düşünmelerini hem de arkadaşlar için emek vermenin güzelliğini yaşamalarını istedik. Öğrencilerimiz bileklikleri yaparken el becerilerini kullanmanın yanı sıra renk uyumuna dikkat ettiler, matematik bilgisinden yararlandılar, çalışmayı sabırlama tamamlayarak odaklanma becerilerine katkıda bulundular ve ortaya somut bir ürün çıkardılar. Ayrıca bileklik yapmayı öyle sevdiler ki, çoğu öğrencimiz düşündüğümüzde çok daha fazla sayıda bileklik yaptı. Biz arkadaşlarına hediye etmelerini hedeflerken onlar arkadaşları dışında ailelerine ve öğretmenlerine de bileklik yaptılar. Hatta bir öğrencimiz okulda stant kurup, okuldaki diğer öğrencilere bileklik yapmayı öğretmeyi teklif etti. Ve böyle bir fikir arkadaşlıkların gelişmesi için de ne kadar kıymetli. Biz de bu öneriyi hayata geçirdik ve okulumuzda bir günü Arkadaşlık Bilekliği Yapma etkinliğine ayırdık, hem bileklik yapıp hem arkadaşlıkları güçlendirmeye çalıştık.

Şimdi öğrencilerimizin ürünlerine bakmaya ne dersiniz?


 Hale Şahin /Kozlu Kocatepe İlkokulu / Arkadaşlığın Gücü Sınıfı




Ayşın SATICI/Ergenekon İlkokulu/Deniz Yıldızları Sınıfı 3/E




Hatice Kurttekin/ Kozlu Kocatepe İlkokulu/ Kitap Kurtları



Neşe Yıldırım / Ergenekon İlkokulu/ Sevimli Balıklar


 Hale Şahin /Kozlu Kocatepe İlkokulu / 
Arkadaşlığın Gücü Sınıfının Tüm Öğrencilerle Yaptığı Bileklik Etkinliği



Hatice Kurttekin/ Kozlu Kocatepe İlkokulu/ Kitap Kurtları
Sınıfının Tüm Öğrencilerle Yaptığı Bileklik Etkinliği


15 Mart 2022 Salı

OKUL YAYGINLAŞTIRMA ÇALIŞMALARIMIZ

 OKUL YAYGINLAŞTIRMA ÇALIŞMALARIMIZ


Ayşın SATICI/Ergenekon İlkokulu/Deniz Yıldızları  Sınıfı 3/E



Hale ŞAHİN/Kozlu Kocatepe İlkokulu/Arkadaşlığın Gücü Sınıfı

Hatice KURTTEKİN /Kozlu Kocatepe İlkokulu/Kitap Kurtları Sınıfı


Neşe YILDIRIM/ Ergenekon İlkokulu/ Sevimli Balıklar Sınıfı 












12 Mart 2022 Cumartesi

DAHA İYİ BİR İLETİŞİM MÜMKÜN

Akran zorbalığıyla karşılaşıldığında bununla başa çıkabilmek için akran zorbalığının ne olduğunu bilmek ve başa çıkma yöntemlerini öğrenmek gerekiyor. Bu doğrultuda iletişimle ilgili temel bilgileri öğrenmek ve iyi bir iletişim becerisine sahip olmak çok önemli. Biz de projemizin tanışma etkinliklerinin ardından bu konuyu ele aldık. 

Öğrencilerimizle yaptığımız ders öncesinde onlara Mentimeter aracında bir soru sorduk : "İletişim denince aklınıza ne geliyor?" diye. Gelen cevapların daha çok iletişim araçlarıyla ilgili olduğunu gördük. Sonrasında yaptığımız derste öğrencilerimizle iletişimin ne demek olduğunu, yüz yüze iletişimin önemini, iletişim araçlarıyla kurduğumuz iletişimin de elbette yüz yüze iletişim kadar önemli olduğunu, birbirimizi dinlemenin iletişimdeki önemini konuştuk. Sen dili ve ben dilinin ne olduğunu örneklerle anlattık.  İletişimin temel konulardan biri olan empatinin ne olduğunu bir görselle pekiştirmeye çalıştık. Beden dili dediğimizde ne anlıyoruz, beden dili neden önemlidir, bunu konuştuk, sözsüz bir kısa film izleyerek bedenimizin aslında nasıl sürekli konuştuğunu, sözlerimiz kadar bedenimizin de karşımızdaki kişilere mesajlar verdiğini göstermeye çalıştık. Nezaket sözcüklerinin neler olduğunu ve hayatımızdaki önemini konuştuktan sonra öğrencilerimize bu kelimelerden oluşan bir bulmaca verdik. Bu bulmacayı da bir web2.0 aracında yaptığımızı, kendilerinin de dersleri için böyle bulmacalar hazırlayabileceklerini, teknolojik araçları sadece oyun oynamak için değil, bunun gibi çalışmalar üretmek için de kullanabileceklerini, böylece daha iyi bir teknoloji kullanıcısı olabileceklerini hatırlattık. 

Öğrencilerimizin iyi bir iletişim becerisine sahip olduklarında zorbalığa karşı daha güçlü olacaklarını düşünüyoruz. Öğrencilerimizin birbirleriyle olan ilişkilerinde nelerin kabul edilemez olduğunu hem sözlerle hem de beden dilleri aracılığıyla gösterebilmeleri, istenmeyen davranışlarda hayır diyebilmeleri veya yardım isteyebilmeleri önemli.

Çocukların kendilerini doğru bir şekilde ifade edebilmeyi öğrenmeleri, kendini ifade etmeye çalışanları da anlamaya çalışmaları için hep birlikte çalışmalıyız. Zorbalık gösteren çocukların bunu neden yaptığına birlikte bakmalı ve çözümleri birlikte uygulamalıyız. Bugün akranlarına karşı zorbaca davranışlar gösteren bir çocuğun, büyüdüğünde eşine, iş yerindeki çalışma arkadaşlarına, çocuğuna ya da bakmakla yükümlü olduğu büyüklerine, komşularına karşı bu kaba davranışları sürdürmesi muhtemeldir. Çocuklar aile içinde şiddet içermeyen bir iletişimi öğrendiğinde, sınırları ve kuralları olan ama mutlu bir aile ortamında yetiştiğinde genellikle okulda da şiddeti, zorbalığı seçmiyor. Çocuklar daha kalabalık bir sosyal çevre olarak okula geldiklerinde,  doğru iletişim yöntemlerini, duygu kontrolünü öğrenmeleri için çeşitli çalışmalar yapıyoruz, hatalar yapsalar da sınırları ve yöntemleri yeniden hatırlatıyoruz. Ve bu öğrencilerimiz ailesinden de doğru desteği aldığında sorunlar çok çabuk çözülüyor.

Çocuklar aileleriyle nitelikli vakit geçiriyorlarsa, sorumluluklar konusunda bir düzen oturmuşsa, aile bireyleri arasında iyi bir iletişim varsa, bir de teknoloji kullanımı konusunda hem doğru model olunuyor hem de çocukların maruz kaldıkları içeriklerin takibi sağlıklı bir şekilde yapılabiliyorsa, çocuklar için iyi bir temel oluşturuluyor diye düşünebiliriz.

Gelin bugün hepimiz kendimize daha yakından bakalım. Gündelik koşuşturmalara kendimizi sıklıkla kaptırdığımız bu zaman içinde, kısacık bir mola verelim ve iletişimimize bakalım. En yakınlarımızla, çocuklarımızla kurduğumuz iletişime, onlara günün ne kadarını ayırdığımıza ve bu ayırdığımız sürede onlarla neler yaptığımıza dürüstçe yeniden bakalım. 

Belki bugünkünden çok daha iyi bir iletişim kurmamız mümkündür, ne dersiniz?


Hatice KURTTEKİN

Kozlu Kocatepe İlkokulu / Kitap Kurtları


Hale ŞAHİN

Kozlu Kocatepe İlkokulu / Arkadaşlığın Gücü Sınıfı



Ayşın SATICI
Ergenekon İlkokulu / Deniz Yıldızları Sınıfı





Neşe YILDIRIM
Ergenekon İlkokulu / Sevimli Balıklar Sınıfı



7 Mart 2022 Pazartesi

ŞUBAT AYINDA NELER YAPTIK?

Projemiz 2 Şubat 2022'de onaylandı ve hemen çalışmalara başladık. İlk önce projemizin tanıtım videolarını oluşturduk, blog ve diğer sosyal medya hesaplarını açtık. Tüm başlangıçlarda olduğu gibi tanışma etkinliklerini yaptık, hem velilerimiz hem de öğrencilerimiz için proje tanıtım toplantısı yaptık ve hedeflerimizi ve çalışmaların genel çerçevesini anlattık. Öğrenci, öğretmen ve veliler için projeye başlamadan önce Google Form'da hazırladığımız ön testleri uyguladık. Projeler için e- güvenlik çok önemli olduğu için önce öğrencilerimize Güvenli İnternet Günü için bir kodlama etkinliği yaptırarak konuyla ilgili farkındalık oluşturmaya çalıştık. Öğrencilerimize web2.0 araçlarından Pixton'u tanıttık ve öğrencilerimiz kendi avatarlarını oluşturdular. Sınıf bağlantı linki ile giriş yapılan bu araçta, öğrencilerimizin avatarları eklendikçe sınıf fotoğrafı oluştu ve gruba aidiyet açısından güzel bir başlangıç yapmış olduk.

Öğrencilerimize Canva adlı web2.0 aracını, hazırladığımız kullanım videosu ile tanıttık ve öğrencilerimiz burada proje afişlerini oluşurdular. Öğretmenler olarak bizler de proje logolarını tasarladık. Daha sonra logolar için Google Form'da oluşturduğumuz anketler sonucunda proje logomuz seçildi. Öğrencilerimizin afişleri de tamamlandıktan sonra Google Form aracında tüm tasarımları oylatıldı ve sınıflarımız adına birer afiş belirlemiş olduk. Mart ayı başında da sınıflarımız adına seçilen afişler oylanarak proje afişimizi seçmiş olacağız.

28.02.2022

Arkadaşlığın Gücü Zorbalığı Yener

Proje Ekibi

2 Mart 2022 Çarşamba

Öğrenci Tanışma Toplantımız

Tüm öğrencilerimizin katıldığı tanışma toplantımızı yaptık. Öğrencilerimizin kendini tanıttığı çalışmaları izledik. Okullarımızın ve şehirlerimizin tanıtıldığı videoları izledik. 



Projemiz Bitse de Etkileri Devam Ediyor

Projemiz teknik olarak bitse de aslında bittiği gün başlıyor bence. Öğrencilerimiz arkadaşlık ve zorbalıkla ilgili bir şey duyup gördüklerin...